DESTILERIA DEL "ANIS RIOS". DE TOTA LA VIDA

DESTILERIA DEL "ANIS RIOS". DE TOTA LA VIDA

 
Per a tancar l´any vuic parlar-vos d´una beguda que per a nosaltres els d´Alcàsser i pobles de la contornà ens resulta molt familiar. Una beguda que durant tot l´any es consumix als bars abans de les menjaes per obrir la gana o com aperitiu simplement per alegrar el caràcter. Pero sobretot durant la Setmana de Bous és quan més Anis Rios consumim almenys nosaltres els d´Alcàsser.
 
Als forns i pastisseries també es costum utilitzar l´anís com a ingredient per a fer coquetes d´arrop, borratxes o rollets d´anis, entre altres. Una beguda que forma part dels costums d´un poble i també de la gastronomia. 
 
Pepe Rios a la sala de bocoys de Ron Mariel
La visita ha sigut molt agradable, on Pepe Rios, com a responsable i quinta generació del negoci, ens va obrir les portes de sa casa creades allà el 1885 per don José Rios Salvador, fa més de 130 anys. Vaig poder coneixer el procés d´elaboració d´alguns dels seus productes més representatius com la Casalla i el Ron Mariel. Una visita molt interessant i propera.
Cassalla que es comercialitza a Picassent
La primera cosa que li vaig preguntar va ser per qué la cassalla d´Alcasser té tres graus menys (42º) que la original (45º) i per qué la de Picassent cinc menys (40º). Els responsables foren els avanpassats  i probablement va ser per que Alcàsser i Picassent eren uns grans consumidors de cassalla. Altre possible raonament era que no els agradaba tan dolça i per això es rebaixava un poquet. 
 
Bocoys de roure i castanyer
Seguidament i després de raonar d´aquestes curiositats meues, me va ensenyar les instalacions. En una primera nau hi havien al voltant d´una vintena de bocoys “barriques de gran tamany”, d´uns 600 litres cadascun de roure i també de castanyer. Aquestos bocoys tenen més de 100 anys d´antiguetat i és on el ron procedent de Panamà es madurat durant un any. Després s´embotella i permaneix uns quatre mesos fins que es comercialitza. Els famosos cremaets de Ron Mariel marquen la diferència respecte a altres marques. 
Part superior d´on s´extrau el ron
Per a elaborar la cassalla el procés és totalment distint, però no per això menys interessant. Pepe Rios utilitza un alambic, per a crear la casalla. Aquest aspecte els diferència d´altres productors de casalles. L´Anís Rios es el producte d´un procés de destilació 100%, on després de l´evaporació de l´alcohol i l´aigua, el resultat de la condensació es un anís de 80º amb tota la esència de l´anís que després es rebaixa segons el destí de la cassalla. 
Alambic d´on s´extrau la cassalla
Paviment original en adoquins
 
Després es separa segons la graduació en depòsits d´alumni per a després passar a l´embotellat. Un procés ancestral que des de fa 140 anys s´elabora de la mateixa forma. 
Magatzem on s´embotella l´anís i el ron
Antigues embotelladores
Al llarg d´aquestos anys l´imatge que representa el Ron Mariel i l´Anís Rios també ha evolucionat. Podeu vore com anat canviant al llarg dels anys. Avui en dia utilitzen l´imatge de l´escut del cognom Rios com a imatge de la marca.
 
Primera image del Ron Mariel
Imatge millorada
Imatge actual
3 Comments
Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *