MELMELADA DE FIGA. CONSERVES DE L´ESTIU.


“A l´agost, figues i most”. Això és el que diu el refraner. Als mesos de juliol, agost i setembre, els arbres s´omplin de figues. Als horts i als barrancs del terme encara queden figueres. Figueres que tots els estius deleiten els paladars dels que passegen pel terme. 

Pero com la majoria de fruits, aquestos són de temporada i no duren tot l´any. Per això es tradició fer conserves o com en aquest cas, melmelada de figa, per poder gaudir de la seua dolçor durant la resta de l´any. Les figues són digestives i tenen molta fibra. Són una font de salut.
 Abans als pobles molts veins tenien frutals al corral. Era una manera de tindre aliment a casa per poder alimentar-se en època de fam. Llimeres, nesprers, pomers o figueres eren algúns d´ells. Al meu poble era molt comú tindre llimeres o també figueres. Avui, com moltes coses en esta vida, ja són poques les cases que conserven frutals a casa. El nou estil de vida fa que no siga una prioritat tindre-los a casa.  Pero si fem un passeig pel terme, encara podem trobar figueres que lluixen tota la seua dolçor carregades de figues.

Figues blanques de Chella


Amb l´excedent de figues podem fer menjars que ens duraran tot l´any. Podem fer melmelada de figa, que per a desdejunar o de postre amb un gelat de yogurt són una delicia. També podem arrebossar formatge fresc i posar una mica per damunt. 

Formatge de servilleta amb melmelada de figaPero també podem mejar-les fregides, com fan a la població de Rugat, on Clareta, del restaurant Menjars Clareta les prepara que són una delicia. Si viatgem més cap al nord és molt típic preparar figues enbardaes com a dolç. 


Figues fregidesAquest estiu, el nostre bon amic José Pasqual “el mestre” ens va dur un potet de melmelada que la seua amiga Marien Chanza havia preparat. Així  que tots els matins vaig disfrutar d´aquell potet dolç com la mel. La melmelada de figues. 
INGREDIENTS

1 Kg de figues

400 g de sucre

Suc de llima


RECOMANACIONS


Es important que abans de fer la melmelada esterilitzem els pots de cristal per guardar-la. Podem fer-ho al rentaplats mateix o en l´olla bullint durant uns 10 minuts. Després els sequem ben secs.
En primer lloc netegem les figues i les pelem. Les tallem en trossos i posem a la cassola. Afegim el suc de la llima i el sucre. Mesclem i quan comence a bullir deixem a foc baixet durant 30 minuts aproximadament.
Remenegem de tant en tant per a que les figues es vagem desfent fins que agafe l´espessura que ens agrade. Si volem que quede sense trossets de figa podem passar-la per la batidora una mica.
PER CONSERVAR-LA
Per a conservar-la en condicions óptimes podem fer-ho de dues maneres. Omplim els pots de cristal amb la melmelada calenta, tapem amb les tapes i li donem la volta. Així, amb el calor que hi ha dins, conseguirem un buit ideal per a la seva conservació durant alguns mesos. 
Pero si voleu que dure més, tindrem que bullir en un perol al bany de maria durant 30 minuts aproximadament. Deixarem que es refrede dins del perol i així els podrem conservar més d´un any. 
I un detall important. Poseu-li una etiqueta amb la data d´elaboració i el tipus de melmelada.Per Santi Hernández

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *