GATXES AMB ARROP. CONSERVANT LA TRADICIÓ.

 
No m’agradaria tancar l’any sense comptar-vos el que vaig disfrutar dimarts passat a casa de Vivi “la planxaora”. Per als més jovens, segur que si vos dic que és la mare del meu amic Ricardo “Formiga” la coneixereu a la primera. 
 
 
 
En un dels esmorzars en els que vaig estar amb Ricardo, vam estar parlant de l’importancia que té mantindre la tradició. Arran d’això, em va comptar que sa mare es prepara el seu propi arrop. Una recepta que s’elabora a partir del most i que després d’una reducció d´hores es convertix en el que coneixem com l’arrop. Nosaltres a Alcàsser ho utilitzem, entre altres coses, per a fer “coquetes en arrop”.
 
 
 
El que jo no sabia és que sa mare preparava unes gatxes amb arrop per a esmorzar de les que lleven el sentit. Un costum que es remunta a la seua infància quan sa mare (la iaia de Ricardo) per a aprofitar la llet de les vaques que tenien, feien unes gatxes a les que li afegíen l’arrop que preparaven. Este costum se va anar mantenint al llarg dels anys fins ara.
 
Vivi en companyía de les seues germanes Conchín i Amparo
 
 
Les gatxes típiques es remunten a mitjan segle XX i estaven considerades com un aliment tosc i de pobres. Se solíen fer amb farina, aigua, oli i sal. Per eixe motiu, poc a poc en algunes zones substituiren alguns dels ingredients per l´arròs o les creïlles. Les que prepara Vivi són dolçes, per la qual cosa se substituïx l’aigua per la llet.
Un detall que em va cridar l´atenció es que als esmorzars a casa de Vivi acudix molta gent. Habitualment esmorzen les seues germanes Conchín i Amparo, algunes veïnes del carrer, el seu fill i les nebodes. 
 
Així que el dimarts passat vaig tindre la sort de veure com preparava estes gatxes tan saboroses. Va ser un matí molt entranyable, per la qual cosa vull agrair la seua calidesa i hospitalitat per haver-me fet sentir com a casa.
 
 
INGREDIENTS 
 
 
1 litre de llet sencera 
 
4-5 cullerades soperes de farina 
 
Pa 
Oli 
Arrop
 
 
 
 
ELABORACIÓ 
 
En primer lloc tallem el pa en xicotets trossos. Podeu aprofitar el pa del dia anterior. En una cassola amb un poc d’oli sofregim el pa fins que este quede ben fregidet. Una vegada ho tinguem preparat, ho reservem. A continuació en la mateixa cassola tirem les 4-5 cullerades de farina i la torrem durant un minut. 
 
 
 
Aboquem la llet i removem mentres anem desfent els grums que puguen quedar de la farina. A poc a poc anirà espessant. Deixem que arranque el bull i ho deixem durant un parell de minuts bullint sense deixar de remoure. 
 
 
 
 
Ara simplement ens queda emplatar. Repartim el pa en els diferents plats i aboquem una quantitat raonable de la beixamel sobre el pa. Finalment adornem amb un poc d’arrop.
 
 
 
 

Bon profit

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *